O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
PLAČE - J.S. - Rafundacije - Osnove iz različnih let

Navodilo za izračun refundacij iz preteklih in predpreteklih let istočasno in količnik valorizacije (JS).

Vprogramu PLAČE, zaenkrat le J.S., smo nadgradili izračun refundacij z osnovami iz preteklih in predpreteklih let. Na podatkih delavca, zavihek 2. Obračun, sta že dlje časa na voljo dodatni polji »DZ83: Osnova predpreteklo leto (Ndm) – Skupaj ure« ter »DZ84: Osnova predpreteklo leto (Ndm) – Skupaj bruto«.

V meniju 1.3 Obračunavanje najdete polje »RE05: Faktor povečanja-refund. predpreteklo leto« kamor se vpiše veljavni faktor. Za obračun za mesec februar 2022 je ta še 1,0000, medtem ko se na podlagi obvestila ZZZS s 1.marcem 2022 spremeni na 1,0490.

Pri vnosu obračunskega lista so vsi VP-ji za refundacijo dobili možnost vpisa v stolpec »Koeficient«. Poudarjamo, da ne gre za koeficient oz. količnik iz prejšnjega odstavka. Tukaj pustite vrednost »0«, če gre za izračun refundacije iz preteklega leta, v primeru izračuna refundacije iz predpreteklih let pa vpišete vrednost »1«. To je za program informacija katero osnovo naj prebere iz podatkov delavca, preteklo ali predpreteklo.

Pri vseh refundacijah iz preteklih let še naprej ostaja zahteva, da morate na podatkih delavca, zavihek 3. Ostalo, v polju »Leto osnove M4 za nadomestila«, vpisat leto dejanske osnove (recimo 2020).

Obstajajo primeri obračuna plač, ko imate v istem mesecu eno dlje časa trajajočo refundacijo, ki se vleče iz predhodnih let (osnova predpreteklo leto) in refundacijo aktivnega meseca (osnova preteklo leto). Posledično morate imeti na podatkih delavca, na zavihku 2. Obračun vpisane podatke »DZ81, DZ82, DZ83 in DZ84«. Na podatkih delavca na zavihku 3. Ostalo pa poleg polja »Leto osnove M4 za nadomestila«, še polje »Leto M4 – Šifre VP-jev (F1)«. V to polje vpišete VP refundacije, ki ima osnovo iz predpreteklega leta. To je potem informacija programu za izpolnjevanje podatkov M4 na iRek obrazcu, da mora za določen VP vpisati da gre za osnovo iz predpreteklega leta. Za vse refundacije iz preteklega leta program samodejno na iRek zapiše ustrezno letnico.

Vnos podatkov na obračunski list v primeru dveh refundacij z različnim letom osnove izgleda takole (VP315 Izolacija iz osnove preteklega leta; VP325 Boleznina v breme ZZZS iz osnove predpreteklega leta):


Za aktivacijo opisane funkcionalnosti je potrebno imeti novejšo različico programa PLAČE ter posodobljene parametre (5.F.A).
11.03.2022 11:38

natisni | na vrh