O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
Hramba računov v elektronski obliki (JS)

Ministrstvo za finance Republike Slovenije oz. Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) je z dopisom številka 4302-1/2014-1, 26.5.2014, naslovljenim vsem neposrednim in posrednim uporabnikom državnega in občinskih proračunov, izdala Povabilo k prijavi udeležbe v postopku skupnega javnega naročila za storitev zajema in hrambe računov v elektronski obliki. Glede tematike trenutno vlada manjša zmeda.

Do sedaj so veljala naslednja dejstva:
- JS potrebuje glede trajnega zakonsko skladnega arhiva potrjena notranja pravila in potrjeno hrambo. Pridobitev notranjih pravil velja za zahteven in dolgotrajen postopek. Lahko pa ustanova sprejme potrjena vzorčna notranja pravila. Da se je za področje vzgoje in izobraževanja zadostilo zakonskim določilom o skladnosti, je bila podpisana pogodba o sodelovanju. To pomeni, da bo možno že konec posameznega meseca po opravljenem prevzemu vzorčnih notranjih pravil iz programov prenesti dokumentacijo v eArhiv skladno z zakonodajo.
 
- Sedaj pa se je UJP odločil za omenjeno povabilo in nikomur ni jasno kako in zakaj. Država po eni strani zahteva notranja pravila http://reh.ars.gov.si/index.php?page=webInterface&idDefinition=4. Po drugi strani ni jasno, kdo se bo lahko prijavil na razpis in kako bo s pravno veljavnostjo hranjenih dokumentov, če se ne bo imelo lastnih notranjih pravil ali bo izbran ponudnik brez potrjenih vzorčnih pravil potrjenih s strani Arhiva RS?
 
- Zaenkrat velja, da nudimo programsko podporo in celovito rešitev skupaj s podjetjem Logitus, zato priporočamo, da se glede arhiva in dopisa UJP-a odločite za izbrano kombinacijo, ki vam nudi enotno hrambo za vse vrste dokumentov in ne samo eračune. Dejstvo pa je, da se lahko odločite tudi za UJP-ovo povabilo, ker se bo programsko podprlo tudi eventuelne nove ponudnike hrambe računov v elektronski obliki.

04.06.2014 08:34

natisni | na vrh