O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
GLAVNA KNJIGA - Dopolnitve obrazcev DDV-O, RP ter Poročilo o dobavah po 76.a členu

Na podlagi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1E), ki je bil objavljen v Uradnem listu št. 78/2011 z dne 5.10.2011 (predvsem gre za 88.b člen), je dopolnjen program Glavna knjiga.

V povezavi s tem se del dodelav nanaša tudi na programa Fakturiranje ter Knjigo prejetih faktur.

V grobem povedano gre za beleženje popravkov izdanih računov, za potrebe “samoprijave” na obrazcu DDV-O, za izračun obresti s strani DURS-a, za pravilno izpolnjevanje “popravkov” na obrazcu Rekapitulacijsko poročilo in v Poročilu o dobavah po 76.a členu.
V primeru, da želite v Glavno knjigo poknjižiti izdan ali načeloma tudi prejet račun, ki bi ga označili kot popravek za nek predhodni mesec, imate že vseskozi na voljo, da pod poljem “Vrsta prometa” izberete davčno knjigo, ki ste jo označili kot “Popravek”. Po izboru “knjige popravkov” se vam na sredini ekrana pojavi tudi polje “Popravek IF za obdobje”, kamor vpišete na kateri mesec se nanaša ta popravek. Ta del je v programu deloval že sedaj.
Dodelava programa pa prinaša pravilno razporejanje “popravkov” v obrazce DDV-O, Rekapitulacijsko poročilo ter v Poročilo o dobavah po 76.členu. Namreč “popravki” se morajo v omenjene obrazce beležiti pod “Popravke preteklih obdobij” oz. v primeru obrazca DDV-O pod prilogo “Samoprijava/Popravek”. Do sedaj ste morali te “popravke” urejati bolj ali manj ročno. Urejena je tudi tabela za prikaz podatkov, ki spadajo v segment “Popravkov preteklih obdobij”, tako da brez težav tudi preverite kateri dokumenti so zajeti v ta del oz. jih lahko še vedno tudi ročno spreminjate, dodajate ali brišete.
Pri obrazcu DDV-O se beležijo v prilogo “Samoprijava/Popravek” samo pozitivne vrednosti oz. se v primeru večih dokumentov (pozitivnih ali negativnih) istega partnerja, podatki med seboj seštejejo in odštejejo, a največ do vrednosti 0. Davčna uprava vam namreč obračuna obresti le od pozitivnih postavk za katere delate “samoprijavo”.
Pri obrazcu Rekapitulacijsko poročilo in Poročilu o dobavah po 76.členu pa negativni ali pozitivni popravki povečujejo novo skupno vrednost, beleženo po mesecih s filtrom po ID oz. davčni številki kupca.
08.06.2012 21:50

natisni | na vrh