O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
GLAVNA KNJIGA - Dodatno pojasnilo DURS-a glede določil 66.a člena ZDDV-1D

V zadnjem času je imelo nekaj strank ponovno težave s kontrolorji DURS-a glede izpolnjevanja obrazca DDV-O glede določil 66.a člena ZDDV-1D.

Zadeva je šla tako daleč, da so kontrolorji trdili, da so obrazci napačni (ker v polju 31 ne prišteva oz. odšteva osnov od popravkov po 66.a členu). Po dolgotrajnem postopku je prišla iz Generalnega davčnega urada potrditev, da se osnove v polje 31 v obrazcu DDV-O vpisujejo samo na podlagi 67.člena (v grobem rečeno po Datumu prejema listine), v polje 41 in 42 pa se vpisuje tudi znesek davka, ki pritiče določilom 66.a člena. Poleg tega se zneski davka, ki se evidentirajo na podlagi 66.a člena, informativno vpisujejo tudi v spodnjo, novo vrstico na obrazcu DDV-O. Torej, glede računov po 66.a členu se vedno beležijo samo zneski davka brez osnov.

Glavna knjiga  je po tem načelu delovala od same uveljavitve tega člena, torej od Marca naprej. Je pa bila zadeva za mesec Julij popravljena, da je beležila tudi osnove (popravek se je izvedel na zahtevo in tolmačenje Davčnega urada Ljubljana). Ker se je hitro pokazalo, da s tem nekaj ni v redu, se je za mesec Avgust izvedel ponovni popravek na prvotno delovanje.Obrazca za mesec Julij vam ni potrebno popravljati. Nato pa je sledilo pregovarjanje z DURS-om o pravilnosti zadeve.

V primeru kakšnih težav na to temo se lahko za potrditev pravilnosti delovanja obrnete na ga.Jolando Sila ali ga. Mojco Trdin z Davčnega urada Ljubljana.

Na tem mestu opozarjamo na možnost kazni s strani DURS-a zaradi določil 66.a člena. Če se zavezanec v celoti drži določil Zakona o preprečavanju zamud plačil ter Zakona o davku na dodano vrednost pomeni, da v spodnjem informativnem delu obrazca DDV-O (Informacija glede odbitka po 66-členu ZDDV-1) ne sme biti nobenih vrednosti. Namreč, ZPreZP nalaga, da se vse fakture plačajo do Valute, sicer velja da se morajo take fakture prijaviti v obvezni AJPES pobot (prvi pobot, ki sledi datumu valute). S tem ste izpolnili obveznosti po tem zakonu in obdržali pravico do vstopnega davka po določilih ZDDV-1D. Torej je informativni del obrazca DDV-O v tem primeru prazen.

V primeru, da se kakšnega določila ZPreZP niste držali (vemo da je v praksi veliko objektivnih težav, za katere pa je DURS nedovzeten) pa mora program v skladu z veljavno zakonodajo izpolniti tudi spodnji informativni del obrazca DDV-O. To pa za DURS pomeni “samoprijavo”, ker s tem sporočate, da se niste držali določil ZPreZP, ste se pa določil ZDDV-1D in se sicer začasno odpovedali delu vstopnega davka. Ironija je, da tisti, ki se poskušajo držati zakonov, se bodo vsaj začasno odpovedali vstopnemu davku in za nagrado morda prejeli še kazen s strani DURS-a. Drugi, ki se ne držijo nobenega od omenjenih zakonov in spodaj v informativnem delu obrazca DDV-O ne vpisujejo nič, ne bodo naredili “samoprijave” in se izognili morebitnemu kaznovanju. Namreč potekel bo šest mesečni rok od uvedbe teh dveh zakonov, kar pomeni da DURS (če bo prišlo tako navodilo s strani Generalnega davčnega urada) lahko iz opozarjanja zavezancev na te nepravilnosti preide tudi h konkretnemu kaznovanju.

Že dalj časa imate v Glavni knjigi tudi možnost izdelave obrazca DDV-O brez določil 66.a člena (ko izberete nov DDV-O obrazec je to zadnja vrstica pri pripravi obrazca). V primeru, da boste razmišljali o uporabi te opcije, pa ne pozabite na začasno zadržane davke na kontu 1950 in razmisleku o vključevanju le-tega v nov “star” sistem. Torej programsko imate več možnosti glede izpolnjevanja DDV-O obrazca, vsaka možnost ima svoja pravila in se ne more prepletati z drugo opcijo. Odločitev je v celoti v vaših rokah, mi smo se ,vsaj upamo tako, potrudili in ponudili alternative ter vas dodatno opozorili na morebitne nadaljne zaplete.
10.10.2011 17:54

natisni | na vrh