O podjetju Novice Produkti Uporabniki Vprašanja Oddaljeno delo
 
PODJETJE
NOVICE
PRODUKTI
UPORABNIKI
VPRAŠANJA
ODDALJENO DELO

aktualno
iskanje
arhiv
GLAVNA KNJIGA - Načini zapiranja saldakontov v Glavni knjigi

Glede na to, da je kar nekaj klicev in tudi težav glede načinov zapiranja saldakontov po prehodu na nove saldakonte, bomo na tem mestu na kratko našteli možne načine zapiranja.

Glede na to, da je kar nekaj klicev in tudi težav glede načinov zapiranja saldakontov po prehodu na nove saldakonte, bomo na tem mestu na kratko našteli možne načine zapiranja.

V osnovi ločimo zapiranje ob samem knjiženju in naknadno zapiranje preko konto kartic oz. pripomočka za zapiranje saldakontov.

Opcije pri knjiženju v menuju 1.1.:
  1. Vnos veze direktno v polje 'Veza' ob knjiženju plačil
  2. Vnos veze v polje 'Veza' preko knjiženja plačil s funkcijo ALT+F1 v primeru kadar veze ne vemo oz. ni pravilno napisana in s to funkcijo preko konto kartice poiščemo ustrezen račun, ki se bo zapiral in potrdimo izbor s F9. Operacija nam v polje 'Veza' zapiše enako vezo, kot jo ima račun in ponudi v knjižbo tudi znesek plačila.
  3. V primeru enega skupinskega plačila, ki bo zapiral več odprtih računov, se polje 'Veza' pusti prazno, vpiše se samo skupni znesek plačila, knjižbo se potrdi s F9. Takrat se na ekran aktivira gumb 'F4 Delno zapiranje', preko katerega vnesete oz. označite katere račune zapira to plačilo. Program ob zapisu take knjižbe naredi umetno knjižbo za stornacijo prvotnega plačila ter nove umetne knjižbe kot plačilo posameznega računa z ustrezno vezo. Na tak način dosežemo, da se vse knjižbe med seboj samodejno zaprejo.
  4. Če ob knjiženju plačila ne vemo kateri račun zapira to plačilo, se polje 'Veza' pusti prazno in se bo plačilo urejalo naknadno na konto kartici.
Drugi sklop zapiranj poznamo preko Konto kartice (meni 3.1.1.) ali preko Zapiranja saldakontov (meni 2.1.1.)

  1. Na knjižbi plačila ali pogojno računa (račun naj bi bil vodilna knjižba in plačilo naj bi se prilagajalo računu in ne obratno) lahko preko gumba 'F7 Popravi vezo' posamezni knjižbi spremenite/uskladite/vnesete pravilno vezo.
  2. Na knjižbi plačila/vračila/dobropisa preko gumba 'F6 Zapiranje po specifikaciji' označite katere račune zapirate in program ustvari umetno storno knjižbo plačila ter umetne knjižbe zapiranja po posameznih računih z ustrezno vezo. Če bi želeli tako zapiranje uničiti/stornirati, se enostavno ponovno postavite na katerokoli knjižbo tega zapiranja in preko gumba 'F6 Zapiranje po specifikaciji' lahko pobrišete zapiranje in program pobriše vse umetne knjižbe ter vzpostavi prvotno stanje.
  3. Na knjižbah (obvezno morate imeti prikaz kartice na 'Delno odprte' z 'Enter' označite dokumente, ki jih želite zapreti (zelo podobno staremu zapiranju preko gumba 'Z') in na koncu kliknete gumb 'ALT F6 Zapiranje po FIFO metodi'. Funkcija zapre označene dokumente po FIFO metodi (za račun velja Datum valute, za plačilo velja Datum dokumenta). Tudi v tem primeru program ustvari nove umetne knjižbe, kjer razbije znesek plačila na posamezne postavke. Tudi tukaj zapiranje uničite/stornirate preko gumba 'F6 Zapiranje po specifikaciji'.
  4. Funkcija desnega klika na konto kartici na katerikoli knjižbi 'Odpiranje vseh knjižb tega partnerja na tem kontu' pobriše s kartice vsa zapiranja, ki so bila ustvarjena preko gumb 'F6' ali 'ALT F6'
06.05.2011 08:27

natisni | na vrh